Dag Vister Hansen

Dag Vister Hansen

Hva nå Egypt?

DiversePosted by Dag Sat, February 05, 2011 17:30:56

Mange følger nå spent med på uroen i Egypt og andre muslimske land i Nord-Afrika og Midt-Østen. Personlig frykter jeg en islamisering av Egypt om Mubarak blir tvunget til å trekke seg. Det muslimske brorskap blir mer og mer synlige blant demostrantene. På nrk.no leser jeg at en norsk ekspert, førsteamanuensis Bjørn Olav Utvik (BOU), mener at vi ikke har noe å frykte. Han sammenligner det muslimske brorskap med indremisjonen eller KrF i Lyngdal på 1950-tallet. Det eneste rette og positive med den sammenligningen må være at indremisjonen og KrF i Lyngdal på 1950-tallet ikke er noe å frykte. I norsk media kalles jo gjerne disse mørkemenn og gufs fra fortiden. Derfor var det hyggelig å lese kommentaren til BOU.

Jeg tror imidlertid ikke BOU har rett i sin analyse. I den samme artikkelen siteres en av lederne i det muslimske brorskap, Abd al-Mun'im Abu al-Futuh, på at bevegelsen ønsker en moderne stat, folkestyre og vennligsinnede bånd til Vesten og Israel. Han sier at Vesten ikke har noen ting å frykte. Alle avtaler med det internasjonale samfunn, inkl Israel, vil bli overholdt. "Vi ønsker en moderat stat som respekterer folkets vilje," sier han. Det sa imidlertid ayatollah Khomeini da han vendt tilbake til Iran også. Folket forventet demokrati og frihet. Vi vet hva de fikk. Jeg frykter det samme vil skje i Egypt.

al-Futuh innrømmer imidlertid at det er ulike meninger innen brorskapet. Nestlederen, Rashad al-Bayoumi, sier da også at fredsavtalen med Israel må få sin ende. Jeg kan ikke forstå annet enn at BOU og andre "eksperter" er nokså blåøyde når de forventer at konservative muslimer vil innføre demokrati og frihet i et land som de mener skal styres etter sharia.

  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.